1961 - Roger Scholiers en Lena Van Hoof werden de nieuwe uitbaters van Brasserie du Parc.  Samen met hun zoon Jozef blikten wij terug op deze periode.  Jef was 7 jaar in 1961 en zijn zus Martine was net geboren.

In de jaren zestig droegen Vergels en Mot de burgemeesterssjerp in Dilbeek.  In die tijd kon je nog met bootjes op de vijver aan het gemeentehuis varen.  Maar na enkele ongelukken met die bootjes, stonden ze al vrij snel voorgoed aan de kant.

Lena baatte het café uit.  Roger werkte ondertussen op het Ministerie van Kinderwelzijn.  Op de drukke momenten stak Roger een handje toe.  Jozef mocht bakken leegmaken en frigo’s vullen.
In het begin was Lena haar café zeven dagen op zeven open.  Later zou donderdag de sluitingsdag worden en nam de familie Scholiers een tweetal weken per jaar verlof.  Het café opende zijn deuren om 6h ‘s morgens en was meestal open tot middernacht.

Verschillende Dilbeekse verenigingen kozen Brasserie du Parc als stamcafé en plaats om te vergaderen: DAC, voetbal Dilbeek, voetbal Vriendenkring, basket, fanfare, …  Deze verenigingen zorgden voor de nodige animatie in het café waardoor Roger en Lena bijna geen extra aktiviteiten moesten organiseren.  Vele vereningen verlieten het café toen Roger en Lena stopten.

De topbiljart en kaarten behoorden tot de favoriete “sporten” van het café.  Regelmatig werden er biljart- en kaartkampioenschappen georganiseerd.
Een heuse stereo nam de plaats in van de juxebox maar een danscafé werd het niet.  De televisie zorgde nog steeds voor een grote volkstoeloop.  Grote evenementen zoals het voetbal en de Ronde van Frankrijk brachten vele supporters samen rond de televisie van Brasserie du Parc.

Roger en Lena gaven geen eten in het café.  De Meiboom trok in die tijd veel volk om een stukje te gaan eten.
De pils werd geschonken van het vat.  Geuze en Kriek bleven nog steeds populaire dranken, vooral bij de Brusselaars.  Ook de Ginder Ale vloeide rijkelijk.  Sterke dranken mochten niet verkocht worden.
Begin jaren zestig leverde het ijsfabriek van Strombeek dagelijks enkele zakken ijs om de dranken koel te houden.  Rond 1965-1966 werd er een ijsmachine in het café geïnstalleerd.

Roger Scholiers en zijn zoon Jef namen het initiatief om een jeugdvoetbalclub op te richten: FC De Leeuwen.  Het clublokaal van deze ploeg bevond zich op het braak liggend terreintje naast het café.  Op dit terrein staat nu café De Belleman.  De Leeuwkes waren geen echte competitieploeg maar een groep vrienden onder elkaar die graag voetbal speelden.

Roger en Lena namen het café over van de familie De Koninck in de staat dat het was.  Een binnenhuisarchitect uit Liedekerke werd aangesproken eind jaren zestig om Brasserie du Parc in een nieuw kleedje te steken.  Op dat moment werd het café  ook vergroot.  Biersteker Mertens zorgde voor de nodige fondsen om de verbouwingen te bekostingen maar hierdoor werden Roger en Lena verplicht hun dranken bij Mertens af te nemen.

In 1973 stopte Lena met de uitbating van Brasserie du Parc en ging, net als haar echtgenoot, op het Ministerie van Kinderwelzijn werken.  Jef had geen ambitie om het café verder te zetten.  Ene Raf Anthierens zou de nieuwe uitbater worden.  Met hem zal Brasserie du Parc nooit meer worden zoals voorheen …

(tekst: Roger Scholiers-Mich Van Sever-Bart Wauters - foto's: Roger Scholiers-Mich Van Server)